Gastric bypass
Gastric bypass är en kombination av en liten mage och delvis urkoppling av tunntarmen. Magsäckens övre del (ca 15-30 ml) avskiljs från resten av magsäcken med hjälp av en häftapparatsteknik som kallas stapling.
Den gamla magsäcken som är den större delen blir kvar och bildar en så kallad blindsäck och den producerar som tidigare magsafter
En ny förbindelse från den lilla magfickan skapas genom att tunntarmen avdelas efter ca 50-75 cm och den nedre delen av tarmen sys fast vid magfickan. Genom den passagen transporteras sedan maten Du äter.
Den övre änden av tunntarmen sys fast 75-100 cm ned på tarmen som kopplats till magfickan. Därmed förbinds den resterande magsäcken med tarmen och de viktiga magsafterna tillförs maten i tarmen.
Att anpassa sig till små portionsstorlekar och välja en näringsrik och varierad kost är viktigt för att operationen skall lyckas och näringsbrister undvikas.
Denna operation skapar en viktminskning på ca 75% av övervikten.
Genom denna operation får man en kombination av en liten mage och klart försämrat upptag av föda. Då blir tiden för kort för att hinna bryta ner och ta upp all föda. Således kommer stora delar ut med avföringen utan att tas upp av kroppen.
De finns patientkategorier där bypass bör vara förstahandsalternativ. Då handlar det om personer med annorlunda ätbeteende, det vill säga att man småäter ofta, och som har ett högt intag av lättsmält, sockerrik föda exempelvis glass, godis med mera. Denna kategori kan "äta igenom" ett band och får därmed en mindre viktnedgång.
Konvalescens - Gastric Bypass
Operationen är första steget i en stor omställning i Ditt liv. Under konvalescenstiden skall vävnaderna få läka efter operationen och Du skall lära in nya beteenden. Det gäller givetvis i första hand Dina ätbeteenden men det gäller också att lära nya motionsvanor. De första veckorna efter utskrivningen får Du endast inta flytande föda. Skälen till detta är att vävnaderna måste få tid att läka ihop och bli tillräckligt starka. Tidigare erfarenheter har visat att patienter som alltför tidigt får äta fast mat riskerar att vidga den nya magfickan och magmunnen.
Efter veckor på flytande föda skall Du under några veckor inta purékost och därefter övergå till små portioner normalkost.
Stygnen tas bort på mottagningen eller hos distriktssköterskan ca två veckor efter operationen. Du får vanligtvis återbesök ca en månad efter operationen. Vid återbesök till operatören tas gördeln bort. Sjukskrivningstiden är normalt 4-8 veckor. Kortare tid kan förekomma t ex hos personer med helt stillasittande kontorsarbete. Lite längre tid kan vara aktuellt hos personer som har tungt kroppsarbete.
Restriktioner - Gastric Bypass
Förutom ovanstående är det för många patienter svårt att inta helt kött. Malet kött tolereras bättre om det tuggas noggrant. Man bör dock inte helt avstå från kött eftersom detta är en bra proteinkälla. Om man intar kött bör detta dock vara fettfattigt.
Efter konvalescensen
Eftersom Du äter små mängder mat är det viktigt att Du väljer bra mat, dvs näringsriktig mat av hög kvalitet.
Gastric bypass är förknippat med en klar risk för att diverse bristsymptom skall uppstå (fr a blodbrist, proteinbrist och vitaminbrist) om man inte sköter måltiderna. Måltidsordningen skall därför vara regelbunden med ca 6 mål mat om dagen. Undvik dock småätande mellan måltiderna.
Det är viktigt att Du tuggar maten noggrant. Ta god tid på Dig när Du äter. Måltiderna får gärna ta 30 - 45 minuter, i varje fall minst 20 minuter.
Skölj inte ner maten med dryck. Försök att äta varje måltid så torr som möjligt. Maten kommer då att stanna längre i magfickan och Du får en bättre mättnadskänsla. Dessutom är det mindre risk att maten stockar sig i den nya magmunnen, något som kan ge smärta och eventuellt kräkningar. Vätska får Du istället dricka mellan eller en kort stund före måltiderna. Lämpliga drycker är vatten, te, kaffe, utspädd juice mm, men absolut inga stora mängder söta och kaloririka drycker.
Dumping
Dumping är ett symptom som uppstår då man överlastar tarmen med glukos (socker). Hos normala personer med intakt funktion av nedre magmunnen portioneras maginnehållet ut i tarmen i små mängder i taget. Då kan dumping inte uppstå. Hos patienter opererade med Gastric bypass ramlar hela den intagna födan omedelbart in i tunntarmen. Det innebär att man får en hög lokal glukoskoncentration och dumping uppstår.
Dumping karakteriseras av en känsla av matthet, hjärtklappning och ibland kallsvettning. Ofta måste patienten gå och lägga sig en stund och symtomen försvinner då på 10-15 minuter. Detta kan låta ganska beskedligt. I praktiken upplever dock många patienter detta som mycket obehagligt. Patienter som äter mycket sötsaker (fr a godis) får mycket dumping. Dumping är såpass obehagligt att de flesta patienter därför avstår från sötsaker. Detta innebär att Gastric bypass är en lämplig operation för kraftigt överviktiga godisätare.
Kräkningar
De flesta opererade patienter känner någon gång smärta eller kräks efter födointag. Detta beror i allmänhet på att de ätit för mycket eller för fort. Ät sakta och lugnt och lär Dig lyssna på signalerna från Din mage. Sluta äta i tid innan Du mår illa, får ont eller kräks.
Kräks Du regelmässigt är detta ett varningstecken. Det kan bero på felaktigt ätbeteende, men kan även bero på att utflödet från magfickan blivit för trångt och detta kan då behöva åtgärdas. Brukar Du kräkas ofta, så ta upp detta till diskussion vid något återbesök.
Alkohol
Alkohol i alla former är mycket kaloririkt och rinner lätt ner och motverkar därigenom syftet med operationen. Ett glas vin eller liknande vid speciella tillfällen är dock inte något fel.
Många patienter upplever sig tåla mindre mängd alkohol efter operationen än före. Detta kan bero på att alkohol sänker blodsockernivån som redan tidigare kan ligga på en låg nivå, som ett resultat av operationen. Detta kan i vissa lägen innebära risker och innebär ytterligare ett skäl till att man skall ta det försiktigt med alkoholhaltiga drycker efter operationen.
Vitaminer
Alla patienter som genomgått Gastric bypass skall regelbundet äta vitamintabletter. Man måste framför allt vara uppmärksam på intaget av de olika B-vitaminerna. När Du skrivs ut från avdelningen får Du recept på vitaminpreparat.
Anemi
Anemi betyder blodbrist. Alla patienter som opereras måste regelbundet inta järntabletter för att undvika att anemi uppstår. Det är trots detta viktigt att regelbundet följa upp blodvärdet och vid behov öka järntillskottet.
Proteinbrist
Många patienter får problem med proteintillförseln. Den del av tarmen där födan tas upp måste vara kort för att undvika att för mycket fett tas upp ur födan. Nackdelen med detta är att det också blir svårt med proteinintaget. Man måste därför se till att födan innehåller mycket protein och att man av och till tar proteintillskott. Ett lämpligt preparat är t ex Fortimel eller Modifast. Även proteinnivåerna måste regelbundet mätas.
Graviditet
Gastric bypass utgör inget hinder för graviditet. Det är däremot inte önskvärt att patienten är gravid under den period då vikten rasar. Man rekommenderar kvinnor som önskar skaffa barn att vänta minst ett år efter operationen tills vikten stabiliserats på en ny nivå. Före graviditet är det också nödvändigt att kontrollera att näringsbrist inte föreligger. Man måste också under graviditeten kontrollera näringstillståndet extra noga.
Medicinering
Den nya lilla magen utgör i allmänhet inget hinder för att ta tabletter. Ofta måste ändringar ske i medicinering av högt blodtryck, diabetes, astma och andra sjukdomar, då man går ner i vikt efter operationen. Smärtmediciner kan också behöva ses över. Ta upp denna fråga vid återbesöken, eller med den läkare som normalt sköter dessa åkommor.
Diarré
En del patienter kan drabbas av diarréer efter operationen. Diarréerna är ofta relaterade till det totala fettintaget. Det fett Du intar passerar ofta mer eller mindre osmält rakt igenom mag-tarmkanalen. Detta orsakar ofta diarréer som är fluffiga, flyter på vattnet i toalettstolen och luktar illa. Illaluktande gaser är också vanliga. Du kan emellertid styra detta själv genom att minska fettintaget. Man lär sig efterhand hur man skall hantera ätandet för att undvika symptom.
Håravfall
Ökat håravfall är något som drabbar en del patienter framför allt under första halvåret efter operationen. Detta leder dock aldrig så långt som till skallighet och hårväxten återkommer alltid så småningom i full omfattning.
Läkarkontroller
Efter operationen blir det uppföljning 1 & 6 och 12 månader,2år och 5år. Du kommer för resten av livet att vara bunden till regelbundna kontroller hos din husläkare eftersom det alltid kommer att finnas risk för att olika bristtillstånd kan uppstå. Med tiden anpassar sig dock de flesta patienter till operationens krav och sköter sitt näringsintag på det sätt som krävs.
Fysisk aktivitet
Liksom när det gäller födointaget gäller det att successivt lära sig nya vanor. Sätt inte igång från början med någon våldsam satsning på motion, börja försiktigt, förslagsvis med promenader och öka successivt och målmedvetet.
Vårdtiden på sjukhuset
Det är viktigt att Du kommer upp ur sängen så fort som möjligt efter operationen för att undvika blodproppar och lunginflammation. Redan på operationsdagens kväll får Du hjälp att sitta på sängkanten och stå upp en stund. Det är också viktigt att Du rör på tårna när Du ligger i sängen. Sjukvårdspersonal kommer att instruera hur Du på bästa sätt tar Dig ur och i sängen. De förser Dig även med en vattenflaska, i vilken Du skall blåsa med en slang varje timme, för att undvika lungkomplikationer.
Vanligtvis får Du redan dagen efter operationen börja med att inta ett glas (200 ml) vatten teskedsvis. Det resterande vätskebehovet får Du via dropp. Du får sedan successivt återgå att inta hela Ditt vätske- och näringsbehov via munnen. Vårdtiden på sjukhus efter operationen är normalt 2-3 dagar.
Vad är dumpning?
Den riktigt definitionen av dumpning är att tarmen tar upp socker för snabbt, kroppen pumpar ut insulin i för hög dos vilket gör att blodsockret sjunker och man blir trött, kallsvettig och får hjärtklappning. Det händer oftast när man ätit för fort så maten passerar ut i tarmen för fort eller ätit för mycket sött. Kan även förekomma om man utför fysisk aktivitet nära en måltid.