Donuts
ca 15 st
100gr smör
2 1/2 dl mjölk
25g jäsrt
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
Fritering
1 1/2 l rapsolja
Glasyr
6 dl florsocker
3 1/2 msk vatten
hushållsfärg
dekoering valfri strössel
eller bara doppar dem i socker
1. smält smöret och värm det tillsammans med mjölken tell 37 grader. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt,ägg och vetemjöl och arbeta ihop till en jämn, kladdig deg.
2. låt jäsa i cirka 30 minuter
3. stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla degen till ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare eller ett glas rundlar och tag ur ett mindre hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
4. värm upp frityroljan till 170gr. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i ca 1 min per sida.
5. Ta upp munkarna, Gärna med hålslev , låt dem rinna av och svalna på hushållspapper eller bakpapper går lika bra.
6. skall man ha socker på skall man lägga de i socker direkt för anners fastnar inte sockert
LYCKA TILL