25 januari 2012

DONUTS

Donuts

ca 15 st


100gr smör

2 1/2 dl mjölk

25g jäsrt

1 dl socker

1/2 tsk salt

1 ägg

7-8 dl vetemjöl


Fritering

1 1/2 l rapsolja


Glasyr

6 dl florsocker

3 1/2 msk vatten

hushållsfärg

dekoering valfri strössel

eller bara doppar dem i socker


1. smält smöret och värm det tillsammans med mjölken tell 37 grader. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt,ägg och vetemjöl och arbeta ihop till en jämn, kladdig deg.


2. låt jäsa i cirka 30 minuter


3. stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla degen till ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare eller ett glas rundlar och tag ur ett mindre hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.


4. värm upp frityroljan till 170gr. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i ca 1 min per sida.


5. Ta upp munkarna, Gärna med hålslev , låt dem rinna av och svalna på hushållspapper eller bakpapper går lika bra.


6. skall man ha socker på skall man lägga de i socker direkt för anners fastnar inte sockert



LYCKA TILL










MINA BARN TYCKTE DE HEMMA GJORDA VAR GODARE ÄN DE MAN KÖPER